Ret til at udstille har enhver, der er medlem af en landboorganisation, EU annerkendt avlsforening eller registreret på Landcenteret for Heste. Dyrene skal være ejet af udstiller og være hjemmehørende på ejendom i Danmark.

Der kan kun tilmeldes dyr i henhold til de respektive avlsledelsers bestemmelse for ren race.

Individbedømmelse angives ved præmiering og points efter følgende skala:

  1. præmie (24- 23 points) 2. præmie (22-21 points) 3. præmie (20-19 points)

Udstilleren bærer selv risiko for fremstillede dyr med hensyn til brand, tyveri, vandskade og anden form for beskadigelse såvel under transporten som under dyrskuet. Udstiller er ansvarlig for eventuelle skader, der påføres personer, dyr eller genstande på grund af fejl eller forsømmelser fra udstilleren eller hans medhjælperes side. Det anbefales udstillere at sikre sig i den henseende gennem tillæg til eksisterende forsikringer.

Skuets ledelse kan kræve et dyr hjemsendt eller at det forbliver på stald, såfremt det skønnes farligt for dyr eller mennesker.

Alle besøgende færdes på udstillingsområdet på eget ansvar. Eventuelle skader erstattes kun af skuet, såfremt de skyldes fejl eller forsømmelighed fra skuets side, og skuet som følge deraf, kan tillægges ansvar.

Kørsel med biler på udstillingsområdet er ikke tilladt efter kl. 08.30, og parkering er absolut forbudt uden indhentet tilladelse fra dyrskueledelsen!

Parkering uden for de anviste parkeringspladser er ikke tilladt! Ulovligt parkerede biler og anhængere vil i givet fald blive fjernet på ejerens bekostning.

Ingen dyr må forlade udstillingsområdet inden lørdag kl. 16.30! Hvis dette alligevel sker,

mister udstilleren mulighed for at udstille dyr på Det Sønderjyske Fællesdyrskue det kommende år.

 

Indtegningsgebyr pr. tilmeldt dyr

Pris moms Pris inkl. moms
Malkekvæg Køer: 160,- 40,- 200,-kr.
Kødkvæg Køer med kalv: 160 40 200,-kr.
Tyre & køer 160,- 40,- 200,-kr.
Kvier 160 40 200,-kr.
Heste Pony eller hest ved bom: 160,- 40,- 200,-kr.
Pony og hest i boks 320 60 400,-kr.
Børnens Hesteskue 100,- 25,- 125,-kr.
Geder Alle 120,- 30,- 150,-kr.
Får Alle 120,- 30,- 150,-kr.

Kødkvæg:  Her betales for de første 2 tilmeldte dyr pr. udstiller, resten er gratis

Malkekvæg: Her betales for de første 4 dyr pr. udstiller – resten er gratis

Pasning: Der kan bestilles pasning af malkekvæg.  Dette bestilles ved tilmelding og pasning er gratis.

 

Indtegningsgebyret betales ved tilmelding. Ved ankomst til Dyrskuet udleveres katalog og adgangstegn.

For det først tilmeldte dyr sendes 1 adgangstegn. For efterfølgende fremmødte dyr sendes yderligere: Heste 1 pr. dyr – Kvæg 1 pr. dyr – Får og geder: 1 pr. 3 dyr.

 

TILMELDINGSFRIST 2025

  1. Malkekvæg    6. April – Chr. nr. til Ole van den Heuvel på  ohe@sd-k.dk
  2. Malkekvæg   20. April dyrenr.
  3. Kødkvæg       20. April
  4. Heste             20. April
  5. Får og geder 20. April
  6. Børnenes hesteskue 28. April
  7. Børnedyrskue 15. Maj

SUNDHEDSREGLER

Sundhedsreglerne er lavet i samarbejde mellem Landsskuet, Viking Danmark og Seges – for at undgå smittespredning og dermed beskytte frie dyr eller besætninger mod smitte fra dyr eller besætninger, der har sygdomme.

Grundlæggende ved vi, at der er en risiko for spredning af smitte ved at udstille dyr på dyrskuer. Alle har et medansvar for at mindske denne risiko.

Adgang til skuet

Der er dyrlæge til stede ved modtagelse af dyrene torsdag, fra kl. 15.00 til kl. 19.30, fredag, fra kl. 06.45 – 07.45 og lørdag fra kl. 06.30 – 07.30.

Dyrlægebehandling

Intet dyr må fjernes fra skuet før lørdag kl. 16.30 uden forudgående undersøgelse af dyrlægen.

Sygdom hos dyr under skuet skal straks anmeldes til skuets kontor eller den tilsynsførende dyrlæge, som er:

 

Tilkald af dyrlæge i løbet af skuet er for udstillers regning.

KVÆG

Alt kvæg skal være øremærket og registreret i CHR-registret efter gældende regler.

Ved tilmelding af kvæg til dyrskuet, har du samtidig givet tilladelse til, at skuet kan lave udtræk fra kvægdatabasen/dyreregistrering for de dyr, der tilmeldes dyrskuet.  Dataudtrækket vil blive brugt til at tjekke, at sundhedsregler for skuet er overholdt, udarbejdelse af katalog, tavler og anden information om de udstillede dyr.

Import

For bedrifter (CVR-nummer), som har dyr, der er importeret inden for de sidste 12 måneder skal lovmæssige krav til særlig overvågning for IBR og BVD overholdes.  Desuden skal Seges´ retningslinjer i forbindelse med import af kvæg være overholdt.

OBS: fra 2024 indføres nye regler for udstilling af bedrifter med kvæg indført fra udlandet.  Det betyder at fra 1. januar 2024 kan kun udstilles kvæg fra bedrifter med dyr indført fra udlandet:   * hvis indførslen er foretaget inden 1. juni 2023  * og i tilfælde af indførsel efter 1. juni 2023: hvis indførslen er foretaget fra lavrisikolande, der er på niveau med eller bedre end Danmark mht. kvægsygdomme. Og hvis de indførte dyr fra lavrisikolande har overstået krav til test og karantæne, jf. L&F kvægs retningslinjer.

Hvis der er dyr fra højrisikolande på bedriften, som er indført efter 1. juni 2023, skal der gå mindst 12 måneder efter sidste indførte dyr har forladt bedriften, før der igen kan udstilles dyr fra bedriften på dyrskuer.  Det er dyrets status (høj/lavrisikoland) på import tidspunktet, som er styrende for, hvad der gælder for bedriften, selvom der sker ændringer i landets status senere.  Se Seges´ opgørelse over lav- og højrisikolande.

 

Indsyning

Alle dyr skal synes af en dyrlæge ved ankomsten til skuet.

Kun sunde og raske dyr kan tilføres skuet.

Smitsomme sygdomme, som f.eks. vorter, skab, ringorm, klovbrandbylder eller digital dermatitis, vil medføre, at dyrene ikke får adgang til skuet.

Dyr må ikke tilføres skuet fra besætninger, hvor besætningsejer er viden om, at der er smitsomme sygdomme som f.eks. salmonella, mycoplasma eller B-streptokokker.

Hvis der bliver konstateret anmeldepligtige smitsomme sygdomme i udstillerens besætning, efter at der er sendt dyr til skuet, skal dette straks meddeles til Veterinærchefen i Fødevareregionen og skuets ledelse.

Køer og kvier, der har kastet indenfor de sidste 14 dage forud for skuet, må ikke tilføres skuet.

Transport

Køer/kvier må ikke transporteres de sidste 30 dage af drægtighedsperioden.

Kvæg anses ikke for transportegnet før 15 dage efter kælvning.

Der må ikke transporteres kalve til dyrskuer, før de er 14 dage gamle.

BVD, IBR, Leukose

Der kan ikke udstilles dyr fra besætninger, der af Fødevareregionen er sat under offentligt tilsyn.

Salmonella

Kun kreaturer fra besætninger i salmonellaniveau 1 kan udstilles.   Kvæg kan deltage i dyrskue, hvis de har opholdt sig vedvarende på en ejendom i Salmonella Dublin-niveau 1 de seneste 7 måneder forud for flytningen.

Danmark er igen samlet salmonellamæssigt, d.v.s. rent geografisk gælder samme regler for hele landet. De generelle regler er ligeledes ændret på en række punkter.

Nedenstående regler består både af regler i henhold til salmonellalovgivningen og regler vedtaget af dyrskuet for at beskytte de deltagende besætninger bedst muligt.

Generelle regler for deltagelse i dyrskue

Kvæg fra mælkeleverende ejendomme:

For mælkeleverende ejendomme skal seneste tankmælksprøve være udtaget højst 1 måned før dyrskuet.

Vedr. Salmonella dublin

Kvæg fra mælkeleverende ejendomme:

  • Dyret/dyrene kan deltage i dyrskue, hvis de har opholdt sig vedvarende på en ejendom i Salmonella Dublin-niveau 1 de seneste 7 måneder forud for flytningen.
  • Dyret/dyrene, der skal tilføres dyrskuet, skal undersøges ved blodprøve for forekomst af salmonellaantistoffer. Blodprøverne skal være udtaget højst 6 måneder før dyrskuet. Hvis dyret/dyrene har deltaget i et dyrskue uden krav til individuel prøve, skal blodprøve dog være udtaget mindst 3 uger efter dette skue. Kalve under 3 måneder, der skal tilføres dyrskuet, skal også undersøges for salmonellaantistoffer.
  • Hvis der ved blodprøverne findes dyr med positivt resultat (≥ 50 ODC%), kan der fra bedriften ikke udstilles på dyrskuer i 7 måneder fra blodprøven blev udtaget.
  • Hvis der kun er en enkelt positiv blodprøve, kan den enkelte dyrskueledelse dog tillade, at der udtages verifikationsprøver svarende til beskrivelsen i ’Bekendtgørelse om salmonella hos kvæg m.m.’, hvorefter andre dyr fra bedriften kan udstille, hvis disse er tilfredsstillende.

Kvæg fra ikke-mælkeleverende ejendomme:

Dyret/dyrene skal have opholdt sig vedvarende på en bedrift, hvor der ikke har været positiv reaktion for Salmonella Dublin de seneste 7 måneder forud for udstillingen.

Dyret/dyrene, der skal tilføres dyrskuet, skal undersøges ved blodprøve for forekomst af salmonellaantistoffer. Blodprøverne skal være udtaget højst 6 måneder før dyrskuet.

Hvis dyret/dyrene har deltaget i et dyrskue uden krav til individuel prøve, skal blodprøve dog være udtaget mindst 3 uger efter dette dyrskue. Kalve under 3 måneder, der skal tilføres dyrskuet, skal også undersøges for salmonellaantistoffer.

Hvis der ved blodprøverne findes dyr med positivt resultat (≥ 50 ODC%), kan der fra bedriften ikke udstilles på dyrskuer i 7 måneder fra blodprøven blev udtaget.

Hvis der kun er en enkelt positiv blodprøve, kan den enkelte dyrskueledelse dog tillade, at der udtages verifikationsprøver svarende til beskrivelsen i ’Bekendtgørelse om salmonella hos kvæg m.m.’, hvorefter andre dyr fra bedriften kan udstille, hvis disse er tilfredsstillende.


Mycoplasma

Besætninger, der er fundet smittet eller mistænkt for smitte med Mycoplasma bovis, kan ikke deltage i dyrskuer. Hvis der er konstateret mycoplasma i besætningen indenfor de seneste 6 måneder før skuet, og der i den forbindelse er fundet alvorlige symptomer på ledbetændelse, yverbetændelse og mellemørebetændelse, må der ikke udstilles dyr fra besætningen. 

Mælkeleverende besætninger med negativ mycoplasmaprøve (PCR) ved den seneste nationale tankmælksovervågning (foretages henholdsvis omkring månederne april og september, grænseværdi for PCR ct ≥ 37) kan uden videre deltage i dyrskuer.

Mælkeleverende besætninger med positiv mycoplasmaprøve ved seneste nationale tankmælksovervågning eller anden positiv tankmælksprøve kan deltage, hvis en efterfølgende tankprøve er negativ ved både PCR og ELISA undersøgelse. Grænseværdien for PCR er ct ≥ 37 og for ELISA ≤ 50 ODC%. Prøven bør udtages direkte fra tanken af uvildig person eksempelvis dyrlæge eller kvalitetsrådgiver.

B-streptokokker.

Der kan ikke udstilles dyr fra besætning i B-streptokok registret. Dyret/dyrene skal opholde sig vedvarende på en ejendom, der ikke har været i B-streptokok registret de seneste 3 måneder forud for udstillingen.  Tjek evt. Chr.

7/30 dages reglen

7/30 dages reglen er en generel regel, der effektivt begrænser smittespredning med alvorlige smitsomme sygdomme mellem besætninger.

Reglen er ophævet i lovgivningen, men opretholdes i forbindelse med udstilling på dyrskue. Reglen betyder at, * der ikke må være tilført kvæg til besætningen i mindst 7 dage op til deltagelse i dyrskuet og * kvæg, som udstilles skal have været i besætningen i mindst 30 dage.

Kvæg, der udstilles, kan deltage hyppigere i dyrskuer uanset 30-dages reglen, hvis det tilbageføres direkte til hjembesætningen fra dyrskuet og opholder sig der i mindst 7 døgn inden næste dyrskue.

Reglen gælder også flytninger mellem egne ejendomme indenfor en bedrift.

Kødkvægs tyre – ring i næsen

Kødkvæg tyre over 12 måneder skal have ring i næsen, for at kunne deltage i skuet.

Udstationering

Dyrskuets CHR-nummer er 27546.

Dyrskuet sørger for kollektiv udstationering og hjemtagning i dyreregistreringen.

 

 

HESTE

Hesten skal medbringe deres hestepas. Fra 1. januar 2012 skal alle heste have et hestepas, som skal følge hesten under transporten. Føllene skal chipmærkes og have pas, senest når de er 6 mdr. eller ved udgangen af fødselsåret, alt efter hvilken dato, der er senest.

Det anbefales, at alle heste vaccineres mod influenza.

Hopper, der påregnes at skulle fole inden for 34 dage, eller har folet indenfor de seneste 7 dage, anses ikke for transportegnede. Føl må ikke transporteres, før navlen er fuldstændig helet. (jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter m.v.).

Heraf følger, at hopper og føl omfattet af ovenstående ikke kan udstilles.

Dyrskuet anbefaler, at føllene er mindst 14 dage gamle ved skuets start.

Heste med åbne, blødende eller væskende sår og heste med skab eller tegn på skab vil blive afvist.

Der kan udstilles samlinger efter hingste, bestående af mindst 5 stk. afkom. Alle afkom, hingste eller hopper, skal være min. 1 år gamle, og skal være udstillet som enkeltindivider. Der kan udstilles hoppesamlinger og hoppefamilier i lige linje på modersiden bestående af mindst 3 stk. eventuelt inkl. moderen. Alle afkom, hingste eller hopper skal være minimum 1 år gamle og skal være udstillet som enkeltindivider. Hopper, 4 år og ældre, har fortrinsret til udstilling, hvis de indgår i en samling efter en hoppe. Vallakker på 2 år og derover kan indgå i samlinger, hvis de opfylder afstamningskravene til hopper. De må dog højst udgøre 50% af samlingen. Hingste og hopper kan udstilles fra de er 1 år gamle. Dyr der er tilmeldt samlinger skal møde til bedømmelse i samlingen.

Ved mønstring af heste er det påbudt af alle op til 16 år skal bære ridehjelm.

FÅR OG GEDER

Alle får og geder skal være øremærket og registreret efter gældende regler.

7/30 dages reglen

7/30 dages reglen er en generel regel, der effektivt begrænser smittespredning med alvorlige smitsomme sygdomme mellem besætninger.   Reglen er ophævet i lovgivningen, men opretholdes i forbindelse med udstilling på dyrskue.

Reglen betyder at 1) der ikke må være tilført får eller geder til besætningen i mindst 7 dage op til deltagelse i dyrskuet og 2)får og geder, som udstilles skal have været i besætningen i mindst 30 dage.

Får og geder, der udstilles, kan deltage hyppigere i dyrskuer uanset 30 dages reglen, hvis de tilbageføres direkte til hjembesætningen fra dyrskuet og opholder sig der i mindst 7 døgn inden næste dyrskue.

Reglen gælder også flytninger mellem egne ejendomme indenfor en bedrift.

Får og geder skal møde med gyldigt sundhedsdokument.

Dyrskuets CHR-nummer er 27546.

Importerede dyr:

*         Import af dyr skal ske i overensstemmelse med officielle regler og sundhedsprogrammet for Får og Geder.

*         Dyret/dyrene skal mindst være importeret 12/15 måneder før skuets afholdelse.

*         Er der importeret dyr til besætningen inden 12 måneder før skuet, kan der ikke udstilles dyr.

*         Besætninger, der har købt fra importbesætninger, er under samme regler.

Maedi

Der må kun udstilles dyr fra besætninger, der har M3-status. M3 attest medbringes og forevises ved indsyning.

Scrapie

Der er ingen særlige krav, dvs. alle besætninger må udstille dyr (jf. EU-forordning 630/2013). Dette indebærer, at besætninger, som ønsker at eksportere via blå øremærker (DAKA), ikke kan deltage.

Salmonella

Hvis du også har kvæg i din besætning, skal den have været i salmonellaniveau 1, i min. 7 mdr.

Skab og lus

Dyr med lus eller skab vil blive afvist.

Drægtighed/kastning

Får/geder, som påregnes at skulle læmme inden for 15 dage før dyrskuet, må ikke transporteres, og får/geder, der har kastet inden for de sidste 21 dage forud for dyrskuet, må ikke deltage.

Smitsomme sygdomme

Dyr fra besætninger med følgende sygdomme kan ikke udstilles: Orf, ondartet klovsyge, andre klovspalte infektioner, skab, smitsom øjenbetændelse og byldesyge.

Får/geder fra besætninger, hvori der har været udbrud af smitsomme sygdomme, inden for de sidste 14 dage, forud for dyrskuet, må ikke deltage. Hvis denne regel overtrædes kan besætningsejeren drages til ansvar.

Ejererklæring vedrørende sundhed i besætningen skal udfyldes og forevises ved indsyning.

Klovsyge

Besætningen skal være testet fri for smitsom klovsyge (attest medbringes).

Det anbefales desuden, at får og geder ikke fremvises på eller krydser arealer på dyrskuet, hvor der færdes kvæg for at mindste en evt. smitterisiko herfra.

 

KANINER

Dyrene skal være forsynet med tydelig identifikation, kuldmærke i venstre øre med mindst 3 cifre og avlernummer i højre øre.

Dyrene ledsages af ejererklæring, udstedt af DK.

FJERKRÆ

  • Fjerkræ skal være mærket, så deres oprindelse og identitet entydigt kan fastslås (fast fodring).
  • Arrangøren af skuet skal føre optegnelser over det tilførte fjerkræ med angivelse af ejers fulde navn og adresse.
  • Duer skal være vaccineret mod Newcastle disease/paramyxovirus-infektion. Vaccinationen skal foretages med inaktiveret Paramyxovirus-vaccine. Fjerkræ, der ikke er vaccineret tidligere, basisvaccineres med 2 injektioner med 4 ugers mellemrum. For ungers vedkommende første gang tidligst ved 6-ugers alderen. Revaccination foretages én gang årligt. Vaccination skal være udført senest 8 dage før udstilling (BEK. nr. 1273 af 31.10.07).
  • Fjerkræ skal være ledsaget af en gyldig vaccinationsattest.
  • Arrangøren af skuet skal, såfremt der er sket salg og anden omsætning på skuet, føre optegnelse over købers og sælgers navn og adresse.